joi, 19 februarie 2015

Drumul spre perfecţiune

                                                     


     Care este calea perfecţiunii? Există vreo cale să atingem una dintre nesfârşitele atribute ale divinităţii, oricare ar fi ea ? Eu aş spune că nu. Omul nu poate atinge perfecţiunea obiectivă, dar dacă ar fi să fac o analogie între perfecţiune şi frumuseţe, aş putea să admit că cele două sunt asemănătoare la nivelul subiectivităţii. Conchid astfel că indivzii au tipare proprii după care caută perfecţiunea, de aceea se poate spune că fiecare minte are o percepţie aparte asupra Universului şi a întregii existenţe. Cu toate acestea întreaga umanitate are la bază o piatră de temelie comună tuturor şi anume ecuaţia umană, mai exact abilitatea de a fi om şi pornind de la acest adevăr general valabil aş putea bine să declar că întreaga specie funcţionează după principiul : „ Unitate în diversitate ”.
     Gândesc că nu suntem legaţi doar de caracteristici pur biologice. Cred că asemănarea dintre noi e mult mai profundă. Ea mocneşte în cele mai subtile straturi ale conştiinţei şi este legată întocmai de căutarea perfecţiunii pe care în mod inconştient o asociem cu binele nostru subiectiv. Altfel spus urmărim să ajungem impecabili prin prisma valorilor personale. Asta mă face să mă tem că oamenii trăiesc într-o coeziunie aparentă pe care aş putea să o consider mai degrabă o convenţie de care ne folosim toţi pentru a ne atinge scopurile. Îmi mai rămâne însă o speranţă pe care am enunţat-o mai sus, aceea că unitatea noastră chiar există, dar la un nivel mult prea profund pentru a fi descoperită la stadiul actual de cunoaştere.
     Revenind la perfecţiune, ea prinde formă cel mai probabil în imaginaţia fiecăruia şi poate că e de datoria noastră să ne-o însuşim într-un mod sau altul. Cine ştie? Poate cândva am luat naştere din ea şi simţim mereu dorinţa de a ne întoarce la origine.În ultimele rânduri voi înşirui un citat care poate exprimă cel mai bine drumul nostru : „ Perfecţiunea este limita orizontului „ . Vom tinde uşor uşor spre infinit, căci omul nu se va potoli nicicând să îşi forţeze limitele în această aventură care se va putea dovedi interminabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu